No Mosquito Kft.
Az eredményes és környezetbarát szúnyogmentesség kizárólagos kidolgozója és megvalósítója Magyarországon.

Szeged az a város, ahol a környezettudatos szúnyogmentesítés szakszerű alkalmazása sikeres

- a Környezettudatos Szúnyogmentesítés szakszerű alkalmazásával a szükségessé váló kémiai kezelések aránya nagymértékben visszaszorult, úgy, hogy a tenyészőhely térképezések még korántsem értek a végére, illetve a környező települések érdektelensége mellett kivitelezés technológiai hiányosságok is nehezítik a munkát. -

2015. július 29-én a veszprémi Napló napilapban megjelent egy írás a Szegeden sikeres Környezettudatos Szúnyogmentesítésről Szám Dorottya közreműködésével. A napilap terjedelmi korlátja nem tette lehetővé a teljes cikk megjelenését, jelen írásban közöljük a teljes cikkanyagot.


Előnyösebben is irthatóak - Környezetbarát eszközökkel is védekezhetünk a szúnyogok ellen

Veszprém - Hazánkban főként vegyszeres szúnyoggyérítést alkalmaznak. Habár a módszer azonnal megoldást kínál az aktuális szúnyogártalomra, hátrányaiból azonban sokkal több van, mint előnyeiből tudtuk meg Gajda Zita kutató biológustól és Szepesszentgyörgyi Ádám ökológustól, a környezettudatos szúnyogmentesítés speciális szakértőitől.

No Mosquito Kft - Laborban

Hogyan működik a környezettudatos módszer?

A környezettudatos módszer a csípőszúnyog ártalom megelőzésének környezetbarát és szelektív eszközeit alkalmazza, amely elemeiben több mint a biológiai készítmények egyedüli felhasználása. Egy olyan komplex védekezési stratégia, amely az adott terület földrajzi és ökológiai adottságainak megfelelően alkalmazza a környezetrendezést és a lárvák ellen ható mikrobiológiai készítményeken mellett többek között segítségül hívja a csípőszúnyogok egyéb természetes ellenségeit is.

Halbetelepítés, Gajda Zita és Paulovics Péter - No Mosquito Kft.Kétségkívül, bizonyos tenyészővíz típusok esetén a legnagyobb szerep a biológiai készítményeknek jut, amelyek eredményes alkalmazáshoz elengedhetetlen a tenyészővizek előzetes feltérképezése, a megfelelő szakmai háttér és a rendszeres terepi jelenléten kívül a hatékony kijuttatási technológia megtalálása is.

 

Melyek a környezettudatos védekezés előnyei/hátrányai?

csípőszúnyog lárva tenyészőhely kezelés - Paulovics Péter - No Mosquito Kft.Talán a legfontosabb előnye, hogy preventív megoldást kínál, vagyis a csípéseikkel zaklató repülő szúnyogok ki sem fejlődnek. Mindamellett szelektív, az előírt dózisban csak a csípő~ és púposszúnyogok lárváit pusztítja el. A szakszerűen kezelt tenyészővizekben 99-100%-os hatékonyság érhető el. Gazdasági szempontból nem elhanyagolható, hogy a leginkább költséghatékony gyérítési mód, mivel csak a lárvákkal terhelt víztereket kell kezelni, amely a kémiai imágógyérítés során lepermetezett területeknek kevesebb, mint 1%-át, árhullám esetén maximum 10 %-át teszi ki a tapasztalatok alapján.
A rendszeres terepi jelenlét magasfokú munkaigénye következtében munkahelyteremtő is a módszer.

Hátrányaként hozható fel, hogy munkaigényes, rendszeres terepi jelenlétet és monitorozást igényel, valamint a speciális szakmai háttér elengedhetetlen. Emellett a védendő terület 95%-os feltérképezettsége szükséges. A nagyobb röptávolsággal rendelkező csípőszúnyog-fajok tenyészővizeit a település határain kívül is fel kell térképezni bizonyos távolságon belül a berepülés megakadályozása érdekében, amelyre tekintettel régiós szintű védekezés kialakítására van szükség.

Melyek a kémiai kezelés előnyei/hátrányai?

Magyarországon jelenleg a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott módszer. A kifejlett, repülő szúnyogokat pusztítja el kémiai úton előállított, nem-szelektív neurotoxinokkal, melyek az idegrendszert károsítják. Nem igényel nagy szakértelmet, ami többnyire a szúnyog-együttes egyedszámának meghatározásából, és a rövidtávon várható alakulásából áll. 
Rendszerint csak foltokat kezelnek, többnyire a lakott települések területét, és nem a csípőszúnyogok általános élőhelyeit.

A módszer kétségtelen előnye, hogy azonnali megoldást kínál az aktuális szúnyogártalomra.
Hátrányokból azonban sajnos sokkal több van, mint előnyből. Ezek közül az egyik, hogy a felhasznált kémiai vegyszerek nem szelektívek, vagyis általános rovarölő hatással bírnak. Emellett, a kockázatos kategóriába sorolandóak, tekintettel arra, hogy az eddig engedélyezett szúnyogirtó szerek közül többet betiltottak később kiderülő egészség- és környezetkárosító mellékhatásaik miatt. Továbbá nem biztosít tartós megoldást, mivel a kezeletlen területekről a csípőszúnyogok berepülése folyamatos, amely miatt többszöri permetezésre is szükség van.
Mi több, a vegyszerekkel szemben kialakuló rezisztencia (ellenálló képesség) megjelenésével is számolni kell.

Eredményesség, költségek, környezetvédelem, egészségügyi hatások tekintetében melyik módszer az előnyösebb?

Tulajdonság:

Kémiai szúnyogmentesítés:

Biológiai szúnyogritkítás:

Hogyan fejti ki a hatását

A rovarok ingerületvezetésére hat

A szúnyoglárvák táplálkozásán keresztül fejti ki hatását

Hatás célszervezete

Repülő rovarok ellen alkalmazzák

Csak az 1-3. lárvastádiumokra hat

Szelektivitás

Az alkalmazott koncentrációban csak a rovarokat, és a vízi szervezeteket károsítja (vízparttól -5/50 m- védőtávolság szükséges)

de! mellékhatások miatt betiltott vegyszerek sora.

pl. a dichlorvos hatóanyagot (Unitox kereskedelmi nevű vegyszerek) 2006-ban tiltották be rákkeltő hatása miatt, előtte 20 éven át permetezték Magyarországon országszerte. Majd 2008-ban a földi kezelésre használt Reslin premium melegköd-képző szer is tiltólistára került.

Csak a csípőszúnyog, és a púposszúnyog lárvákat pusztítja el, egyéb szervezeteknek ártalmatlan táplálék. Környezetbarát.

Permetezés korlátai

Kedvezőtlen időjárási körülmények, (pl. kis szél (2m/s), eső) gátolja a kezelést, amit csak a naplemente és a napfelkelte órájában lehet permetezni

A biológiai szer egész nap kijuttatható, csak a nagyon-nagy szél gátolja a permetezést.

Permetezés helyszíne

A település légtere

A tenyészővizek felülete

Megelőző vizsgálat

Nem igényel különösebb elővizsgálatot, de célszerű egy szakértő véleményét kikérni, hogy ne csak felesleges pénzkidobás és környezetszennyezés legyen a többszöri permetezés.

Felsőfokú végzettséggel és rovartani ismeretekkel rendelkező szakértő megelőző terepfelderítése szükséges (szúnyoglárvák helye, fejlődési üteme...)

Kivitelezés elmulasztása

Nem lehet elkésni a repülő alakok elleni permetezéssel

Csupán néhány nap áll rendelkezésre a készítmény hatékony kijuttatásához

A kémiai és biológiai alapú szúnyoggyérítés különböző jellemzőinek összehasonlítása alapján egyértelműen látszik, hogy eredményesség, költségek, környezetvédelem és egészségügyi hatások tekintetében egyértelműen a környezettudatos szúnyoggyérítés a legjobb választás, ezért nem meglepő módon Európa legtöbb országában csaknem kizárólagosan a biológiai alapú szúnyoggyérítési módot gyakorolják.

Mi az oka, hogy Magyarország a területek döntő részén a kémiai kezelést alkalmazza?

Azokban az országokban, ahol a biológiai alapú gyérítést sikeresen alkalmazzák, minden esetben elsőként politikai döntés született e környezet-és egészségbarát módszer preferálása és támogatása érdekében. Az állam szerepvállalása nélkül a környezettudatos módszer alapjául szolgáló tenyészőhely térképezéseket az önkormányzatok nehezen tudják finanszírozni. A továbblépést tovább nehezíti a megfelelő tetterővel és tudással rendelkező szakemberek hiánya. Magyarországon eddig Szeged az a város, ahol a tenyészőhelyek térképezésének megkezdésével és a környezettudatos módszer szakszerű alkalmazásával a szükségessé váló kémiai kezelések aránya nagymértékben visszaszorult, úgy, hogy a tenyészőhely térképezések még korántsem értek a végére, illetve a környező települések érdektelensége mellett kivitelezés technológiai hiányosságok is nehezítik a munkát.

További információk elérhetőek: www.szunyogok.hu és a www.csiplekalapitvany.hu oldalakon.

Bővebben a szúnyogok ellen alkalmazott szerek és készítmények hatásairól: Hatásmechanizmusok

 

Dr. Gajda Zita & Dr. Szepesszentgyörgyi Ádám
biológusok, szúnyoggyérítési szakértők
az Európai Szúnyogirtó Szövetség (EMCA) tagjai