No Mosquito Kft.
Az eredményes és környezetbarát szúnyogmentesség kizárólagos kidolgozója és megvalósítója Magyarországon.

Környezettudatos Szúnyogmentesítés

De nézzük az aktuális tényeket...

Jelenleg (2012-2020) az egyetlen módszer, melynek segítségével eredményesen* csökkenthető a szúnyogártalom.
A Környezettudatos Szúnyogmentesítés a szúnyogártalom ellen alkalmazott komplex gyérítési módszer. Többféle tevékenységből áll, melyek önmagukban kisebb mértékben, vagy nem vezetnek eredményre (TEHÁT A BIOLÓGIAI MÓDSZER IS ÖNMAGÁBAN ALKALMAZVA NEM VEZET EREDMÉNYRE!). A tevékenységeknek csak egy része nevezhető biológiai szúnyoggyérítésnek (például a tereprendezés semmiképp se), ezért neveztük el inkább környezettudatos szúnyogmentesítésnek.
A No Mosquito Kft. tudományos kutató-biológusai dolgozták ki az abszolút természet- és környezetbarát, továbbá a legolcsóbb technológiát. Az eredményes, és hatékony védekezés az ártalmat okozó repülő egyedek befogásával, és meghatározásával kezdődik. Ebből ismereteket kapunk, hogy a szúnyogártalom forrását hol kell keresni. A tenyészővizek felkeresése, és digitális térképre vitele, elengedhetetlen feltétele az eredményes védekezésnek. Tehát az eredmény nem azonnali, bővebb ismereteket igényel.
Hatékony alkalmazása speciális szakmai ismereteket, rendszeres terepi jelenlétet és elkötelezettséget igényel. Idejében (december-január-február) történő elkezdése nagyban növeli a hatékonyságot, ami a költségek csökkenését okozza. Az előzetes tenyészőhely térképezést követően a korábbi szúnyogok ellen kezelt területnek csupán a töredékén szükséges alkalmazni. Tudatos alkalmazásával megelőzhető és preventív módon megszüntethető (megelőzhető) a szúnyogártalom, ezáltal a kémiai beavatkozás elkerülhető. Több részegységből áll, melyek közül csak az egyik pont a mikrobiológiai ágensekkel történő védekezés. A Környezettudatos Szúnyogmentesítés részfolyamatainak külön-külön alkalmazásával még nem biztos, hogy csökkenthető a szúnyogártalom.
Jelenleg Magyarországon tudomásunk szerint csupán Szegeden térségében, és a Duna-mentén, a Szentendrei-szigeten egy kis településen alkalmazzák ezt a komplex módszert. A Duna-menti településen a kivitelezővel együttműködve kidolgoztunk egy természetvédelmi területen is alkalmazható technológiát, mellyel a legkisebb mértékben zavarjuk a védett élőlényeket.
A hatástartama 1-2 napos (ezután a fehérjetoxinnak a csípőszúnyog lárvák ellen mérgező szerkezete megszűnik), de mivel újrakezdődik a fejlődésmenet, a tenyészővíz hőmérsékletétől függően csak kb. 1 hét múlva lesznek megfelelő állapotú szúnyoglárvák (A fejlődési ciklus a környezeti paraméterektől függően lehet 4-5 nap, vagy akár 3-4 hét is.)
A Környezettudatos Szúnyoggyérítés tevékenysége összetett, az összes munkafolyamatot nem részletezzük, illetve írásos publikáció a tevékenységekről még eddig (-2019) nem jelent meg. Nem követi a magyarországi szúnyogirtásról szóló tájékoztatóban leírtakat. A munkafolyamatok nem ismerik a munkaidőt, sokszor hétvégén, vagy ünnepnapokon kell védekezni az eredmény érdekében.

*= A környezettudatos módszer eredményessége azt jelenti, hogy a sikeres alkalmazás során nincs szükség vegyszeres rovarirtásra, vagyis nagymértékben csökken a kémiai beavatkozások mértéke, ezáltal nagymértékben csökkennek a szúnyogártalom elleni védekezés költségei (kb. 5 - 40 %-ra).

Előny:

- Preventív módszer, hatékonyan végezve nem alakul ki a szúnyogártalom, a hatékonyság növelése érdekében indokolt a módszerek bevezetését a szezon előtt (december-január-február) megkezdeni
- Szelektív módszer, amely az előírt dózisban csak a csípő~ és púposszúnyogok lárváit pusztítja el
- Leghatékonyabb módszer, a szakszerűen kezelt tenyészővizekben 99-100%-os a hatás (saját adatok szerint)
- Eredményes alkalmazását követően csökken, majd megszűnik a szúnyogártalom, hiszen nincs szúnyog, ami petéket rakhatna le.
- Az időjárási tényezők (csapadék, szél, hőmérséklet...) kevéssé befolyásolják a precíziós kezelést
- Munkahelyteremtő (mivel fizikai és elméleti munkaigényes)
- Leginkább költséghatékony módszer, a költségek a kémiai rovarpusztítás 5-40 %-a
- A precíziós kezelések ott zajlanak, ahol a csípőszúnyoglárvák valóban megtalálhatóak (precíziós kezelés), ez roppant kis felületű terület, leginkább négyzetméter mértékegységben meghatározható a többi gyérítési módszernél használt hektár mértékegység helyett
- A precíziós, földi módszerek a leginkább alkalmasak a kivitelezésre (pl. terepi kétéltű /ARGO mocsárjáró/)
- Az applikációs vesztesége csekély a költséges mikrobiológiai készítménynek

Hátrány:
- Rendszeres terepi jelenlétet, monitorozást igényel (a szúnyogokat nem lehet lekicsinyelni, különben megjelennek), 
- Speciális szakértelmet igényel 
- Munkaigényes (ez tulajdonképpen az előnye is, hiszen a Környezettudatos Szúnyoggyérítés munkahelyteremtő!)
- A védendő terület min. 95-98%-os feltérképezettsége szükséges a hatékonyság észrevehetőségéhez
- Az elpusztított szúnyoglárvák nem tudják a kirepülésükkel eltávolítani a szerves anyagot tenyészővízből, tehát nem tudják a vízteret tisztítani
- Míg a rovaridegméreg tartalmú kémiai vegyszerek szabadon felhasználhatóak, addig természetes alapú és lebomló biológiai készítmény használata engedélyhez kötött.

Tovább:
Környezettudatos szúnyogmentesítés lépései

A Környezettudatos Szúnyogmentesítés megvalósításának feltételei

Környezettudatos Szúnyogmentesítés tíz pontja

Ahogyan elkezdődött. A valóban hatékony és költségtakarékos Környezettudatos Szúnyogmentesítés megvalósításának főbb lépései I.rész - Szeged 2011-2012

A Bti-technológia biztonsága

Szeged az a város, ahol a Környezettudatos Szúnyogmentesítés szakszerű alkalmazása sikeres

MÁSOK VAGYUNK, MINT MÁSOK!